Friday, May 9, 2014

2014 - 9. maj, La Alberca, Ciudad Rodrigo

Posle više nego uzbudljivog dana u Salamanki, odlučili smo da danas posetimo Alberku, špansko selo koje se našlo na listi turističkih atrakcija u blizini Salamanke. 
Od Salamanke do Alberke (La Albercase stiže nakon nešto više od sat vremena vožnje. Put vodi kroz divne, pitome predele, gde se s obe strane puta u nedogled pružaju zelene livade i polja, a oko stabala rasutih po livadama na miru pasu goveda. Prizor - kao iz bajke. I tako kilometrima...

Alberka je seoce od oko 1000 stanovnika, podaci o postojanju naselja na mestu današnje Alberke sežu daleko u prošlost, još u vremena pre rimskih osvajanja. Današnji stanovnici Alberke trude se da njihovo selo nastavi da živi, ne samo kao njihov dom već i kao turistička atrakcija.

Sve tradicionalne kuće su napravljene od granita, kamena i drvenih greda i imaju najviše 3 sprata. U prošlosti, svaki od spratova je imao drugačiju namenu: životinje su držane u prizemlju, kuhinja je bila na spratu, a u potkrovlju se dimilo meso, najčešće svinjska šunka i kobasice. 
Ono što se vidi na raznim turističkim prospektima i zbog čega nas je Alberka privukla jesu njeni veliki drveni balkoni puni cveća. Nažalost, mi smo došli u vreme kada cveća jedva da je bilo na balkonima - verovatno da sve procveta i zablista u punom sjaju kasnije, tokom leta.


Put SA-215

La Alberca

Nov šešir i "češalica"

U Alberki se prodaju veoma lepi i kvalitetni proizvodi od kože, verovatno proizvedeni baš u domaćoj radinosti. Na svim našim dosadašnjim putovanjima, Goran nikako nije uspevao da pronađe neki šešir koji bi mu se dopao. Kada smo ušli u prodavnicu kožne galanterije, ugledala sam šešir koji me je oduševio - kao za njega da je napravljen! Mom oduševljenju se pridružila i prodavačica i tako je Gogo konačno dobio svoj sopstveni pustolovni šešir.
A kad smo već u radnji, rešio je da kupi i „češalicu“ - da se nađe... kao suvenir...

Domaći proizvodi - od meda do raznih domaćih slatkiša

Pošto smo se snabdeli najvažnijim suvenirom (šeširom), krenuli smo glavnim seoskim trgom da vidimo šta još zanimljivo može ovde da se nađe. Med, bademi, razne druge grickalice.... Setili smo se da pitamo da li imaju neku dobru domaću rakiju ili vino! Uputili su nas u obližnju prodavnicu i tamo smo se našli na teškim mukama: medovača ili orahovača ili neka treća domaća rakija sa raznim lekovitim travkama? Na kraju smo izabrali jedno pakovanje sa nekoliko različitih vrsta rakija, ali u malim flašama.
Cveće na terasama - ali još stidljivo

Glavni trg - Plaza Mayor de La Alberca

Suveniri i stari zanati


Odmakli smo malo od glavnog trga i stigli do crkve. Ne mogu da objasnim da li je u pitanju neki veoma neobičan smisao za humor ili istinsko poštovanje za životinju koja ovom selu obezbeđuje veliki deo prihoda - tek, pred ulazom u crkvu, ni manje ni više, eto skulpture svinje! Neobično, duhovito i potpuno originalno!


Crkva (Nuestra Señora de la Asunción) iz XVIII veka

Plaza Mayor

Plaza Mayor

Alberka je malo mesto u kome nema mnogo toga da se vidi, osim onoga što je u neposrednoj blizini glavnog trga. Pošto smo videli sve što nas je zanimalo, seli smo u baštu jednog restorana, popili kafu i onda krenuli dalje. Naše sledeće odredište, Ciudad Rodrigo, udaljeno je oko 50 km od Alberke, a tek nekih 25 km od granice sa Portugalijom. Vremena imamo na pretek, pa ko zna - možda „trknemo“ i do Portugalije!

Put SA-220

Čarobno...


Regionalnim putem SA-220 stižemo u Ciudad Rodrigo, a naš GPS nas vodi ka starom delu grada koji je na par minuta vožnje od ove skulpture konjanika na konju.

Ciudad Rodrigo je još jedan od mnogih španskih gradova koji je naseljen još od davnina, a takođe je imao i važnu ulogu tokom Napoleonskih ratova početkom XIX veka. Danas izgleda kao mesto iz nekog romantičnog filma, u kome šetamo ulicama i trgovima koji izgledaju kao da smo se odjednom našli negde daleko, u Meksiku ili nekom sličnom mestu. A onda, već par koraka dalje, ponovo su oko nas prizori moćne, raskošne, zlatne Španije. Ne znamo gde pre da gledamo, na koju stranu da krenemo...


Plaza Buen Alcalde



Ayuntamiento de Ciudad Rodrigo

Na glavnom gradskom trgu (Plaza Mayor), u blizini gradske većnice (Ayuntamento), pronašli smo restoran u hladovini i napravili pauzu za ručak. Domaćini se nisu proslavili nekom kulinarskom kreativnošću, ali ovaj put nam jelo i nije bilo mnogo bitno. Bili smo oduševljeni ovim gradićem u koji smo sasvim slučajno došli - naprosto, ostalo nam je dosta slobodnog vremena posle posete Alberki!
Catedral de Santa María (izgrađena između XII i XIV veka)

Plaza de Herrasti



Na gradskim zidinama iz XII veka

Ručali smo, prošetali još malo po gradu i krenuli natrag. Na samom izlazu iz grada veoma provokativan putokaz: na jednu stranu Salamanka, a na drugu Portugalija! Koliko je sati? Jel imamo vremena? U koje mesto u Portugaliji da se zaputimo? Neeee.... ipak nećemo. Idemo natrag, u predivnu Salamanku. Tamo ćemo da večeramo, prošetamo i uživamo u priči o današnjim dogodovštinama.

Salamanka ili Portugal?

Jagode i Licor de Orujo

Hotelski parking se nalazi odmah pored parkinga obližnjeg supermarketa. Goran je kupio gajbicu jagoda - 3kg, da nam se nađu uz ove domaće rakijice koje smo doneli iz Alberke. Zanimljiva i vrlo ukusna ideja. Večernje uživanje može da počne!

Pogled iz hotelske sobe


No comments:

Post a Comment