Sunday, May 4, 2014

2014 - 4. maj, Saragosa – razgledanje grada (II deo)

Prilikom prepodnevnog dolaska u Saragosu opet smo imali malo problema sa snalaženjem po gradu. Pomislili smo da ćemo relativno lako naći mesto za parking u blizini palate Alhaferija, ali naravno, nigde nismo našli slobodno mesto. Uspeli smo nekako da se orijentišemo i krenuli kolima ka centru grada u potrazi za bilo kakvim parkingom. To traženje parkinga odvelo nas je nekoliko kilometara daleko od palate. Prvi parking koji smo ugledali (i na kome je na našu sreću bilo slobodnih mesta) bio je pored jedne od robnih kuća iz lanca El Corte Inglés. Kada smo parkirali auto, zaključili smo da će biti najbolje da odatle uzmemo taksi i tako konačno stignemo do Ajhaferije.
Ispostavilo se da je ovo bilo odlično rešenje, jer kad smo se na kraju prepodnevnog obilaska grada umorili, zaustavili smo prvi taksi, tražili da nas odveze do robne kuće i odatle smo se lepo vratili natrag u hotel.

Popodnevni dolazak je bio jednostavan - od hotela smo za manje od 20 minuta stigli do podzemne garaže čiji je izlaz za pešake na samom trgu Pilar, što je idealna polazna tačka za večernje razgledanje grada.

Krenuli smo ka obali reke Ebro, ka mostu Puente de Piedra, sa koga se s leve strane vidi katedrala-bazilika Nuestra Señora del Pilar, a s desne je blok modernih stambenih zgrada.


Pogled na katedralu

Pogled na stambeni blok



Puente de Piedra je pešački most, pa smo mogli da uživamo u pogledu na reku, fotografišemo panoramu ovog dela Saragose, a i da napravimo još jednu zajedničku fotografiju.
Inače, most Puente de Piedra je stanovnicima Saragose zadao prilično muke. Oni su još početkom XII veka prvi put pokušali da sagrade most preko reke Ebro, ali ga je reka tokom narednih 5 vekova u više navrata plavila. Polovinom XVII veka poplave su ga skoro srušile, posle čega je most obnovljen, ali je tek krajem XVIII veka most konačno ojačan i obezbeđen tako da može da izdrži ćudi ove reke. 

Kad padne mrak...

Šunka!

Iberijska šunka je čuvena i vrlo cenjena svuda u svetu, a rekla bih da i kod nas ima puno ljudi koji znaju šta je to „hamon“ (na španskom jamon). Ipak, ovolika posvećenost me je zaista oduševila: ne samo da postoji prodavnica šunke u samom centru Saragose koja spolja izgleda kao luksuzni butik, već trgovci (koji su možda i proizvođači) imaju svoju internet stranicu koja se zove ComeJamon.com, što bi na srpskom glasilo JediŠunku.com!

Nedaleko od „butika“ šunke, naišli smo na izlog restorana u kome ima raznih drugih španskih specijaliteta! Teška srca smo produžili dalje... 

Šunka i još mnogo zanimljivih stvari


I još drugih zanimljivih stvari...

Prošetali smo ulicama koje se nalaze u blizini trga Pilar, a onda smo otišli do još jednog mosta - Puente de Santiago. Ovaj most je izgrađen u drugoj polovini XX veka, preko njega idu i vozila i pešaci. Noćna panorama osvetljene katedrale zaista je predivna, pa smo se malo zadržali i uživali u pogledu. Ovo je ujedno bio kraj našeg boravka u Saragosi, sutra ujutro pakujemo kofere i krećemo dalje...



Katedrala Nuestra Señora del Pilar


Copyright © Sofijana Stamenkovic

No comments:

Post a Comment