Tuesday, May 6, 2014

2014 - 6. maj, Burgos

Jutro u Burgosu osvanulo je pomalo oblačno, ali je delovalo da neće biti kiše, što su idealni uslovi za obilazak grada. Naš hotel nalazi se u južnom delu grada, udaljen svega stotinak metara od reke Arlanson (Arlanzón).

Pogled iz hotelske sobe

Na putu ka glavnim gradskim atrakcijama koje su severno od reke, prošli smo pored Muzeja ljudske evolucije koji se smatra jedinstvenim u svetu (po svom sadržaju) i jedan je od 10 najposećenijih muzeja u Španiji. Nažalost, mi nismo imali vremena da ga posetimo.

Museo de la Evolución Humana

Krenuli smo ka centru grada, šetalištem koje se pruža između muzeja i reke. Kada smo stigli do mosta preko koga se prelazi u severni deo grada, na lepo uređenom platou primetili smo zanimljive skulpture odraslog čoveka i deteta koji „koračaju“ ka Muzeju ljudske evolucije, dok se ispred i iza njih nižu stilizovane i svedene skulpture ljudskih kontura.

Koraci...

Uskoro ćemo videti da je Burgos prava riznica veoma neobičnih i simpatičnih skulptura na otvorenom.
Prelazimo most i nakon par minuta stižemo do crkve Iglesia de San Lesmes Abad izgrađene još u XIV veku, a renovirane pre godinu dana. U istoimenoj ulici (Calle San Lesmes) prolazimo pored skulptura ova dva muzičara!

U ulici Calle San Lesmes


Od ulice San Lesmes pruža se veoma lep trg, Plaza San Juan. Kako smo to već mnogo puta do sada imali prilike da vidimo u Španiji, na ovom trgu savršeno su se, na istom prostoru, uklopili objekti različite namene i stilova. Naspram gotske crkve je Javna državna biblioteka, a u dnu trga, unutar zidina nekadašnjeg manastira (Monasterio de San Juan) nalazi se muzej Marceliano Santa María.
Fasada biblioteke je veoma zanimljiva. Iza staklenih panela vide se sačuvani ostaci ulaza u gotsko zdanje bolnice koja je podignuta u XV veku. Nažalost, zgrada je izgorela uz požaru polovinom XX veka.


Dvorište nekadašnjeg manastira San Juan deluje pomalo setno, romantično, ali svakako prijatno. Iako Burgos ne ostavlja utisak užurbanog grada, ovo dvorište je delovalo kao kutak u kome čovek može da predahne, pronađe mir ili naprosto uživa u dobrom društvu.

U dvorištu nekedašnjeg manastrira San Juan

Burgos je jedna od važnih tačaka na „Santijagovom putu“, pa nas zato i ne iznenađuje veliki broj restorana koji imaju posebnu ponudu za hodočasnike.

Standardna ponuda brze hrane (i pića) izgleda otprilike ovako.

Nastavljamo šetnju kroz grad u pravcu katedrale, a usput ponovo nailazimo na razne skulpture.




Stigli smo do lepog i prostranog trga Plaza del Rey San Fernando, na kome je južni ulaz u katedralu. U to vreme (oko podne) bilo je vrlo malo ljudi, pa su i okolne kafeterije bile potpuno prazne. Španci ne vole da troše dan od ranog jutra, već rasporede svoje obaveze sve do kasne večeri. Baš onako kako ja volim!

Plaza del Rey San Fernando


Goran voli s putovanja da pošalje prijateljima i familiji po razglednicu - pravu, papirnu, koja stiže u poštansko sanduče. Sa jednom razglednicom bilo je malo muke - napisao je tekst, ali nije bio siguran kako je najprikladnije da je završi, tj. kako da pozdravi svoju profesorku španskog kojoj je (naravno) pisao na španskom.


Na klupi, ispred katedrale, sa „hodočasnikom“

Pošto prijatelj-hodočasnik (sa slike) nije bio raspoložen za razgovor, zamolio je jednu finu stariju gospođu da mu pomogne. Bilo je malo komplikovano objasniti gospođi u čemu je problem, ali gospođa je bila veoma strpljiva i predusretljiva i koliko smo kasnije čuli - profesorka španskog nije imala zamerke.

Dakle, stigli smo do katedrale i odlučili smo da je posetimo. Sve ređe se odlučujemo da ulazimo u crkve i slične objekte za koje se plaća ulaznica, ali ponekad napravimo izuzetak. Ranije smo pročitali osnovne podatke o ovoj katedrali i učinilo nam se da bi bilo zanimljivo da vidimo šta se sve krije pod njenim krovom.

Katedrala u Burgosu - južni ulaz, sa trga Plaza del Rey San Fernando

Zlatno stepenište

Kroz hodnike...

Zapadni ulaz, na trgu Plaza de Santa María

Katedrala u Burgosu jedina je katedrala u Španiji koja je nezavisno uvrštena na UNESCO-vu listu kulturne baštine (a ne, kako je to inače slučaj, kao deo istorijskog gradskog jezgra ili zajedno sa još nekim zdanjem ili spomenikom).
Upućeni kažu da je ova katedrala jedinstvena po svojoj impozantnoj veličini ali i jedinstvenoj arhitekturi. Celo zdanje je zaista raskošno - počev od fasade, pa do brojnih prostorija u unutrašnjosti, raspoređenjih na nekoliko nadzemnih/podzemnih nivoa, sa mnoštvom predmeta/eksponata koji imaju ne samo umetničku već i veliku istorijsku vrednost. Što se veličine tiče - razgledanje katedrale i njenih mnogobrojnih hodnika i „tajnih“ odaja potrajalo je oko dva sata, a sigurno je bilo potrebno mnogo više vremena, međutim mi smo se umorili. 

Po izlasku iz katedrale, ponovo smo se našli na trgu i videli da se upravo otvorio kiosk na kome se prodaju karte za razgledanje Burgosa trurističkim vozom. U pravom trenutku! Da malo odmorimo noge, a istovremeno vidimo i one delove Burgosa do kojih sigurno ne bismo otišli sami, peške.

Pogled sa vidikovca

Vozić koji kreće iz samog srca starog Burgosa, vozi kroz lepe ulice na samom obodu grada, sve do vidikovca u podnožju zamka Castillo de Burgos. Tu smo se nakratko zaustavili, izašli iz vozića i fotografisali panoramu ovog divnog grada. 


Kompas na vidikovcu

Na brdu iza vozića je zamak Castillo de Burgos 

Staro i novo...

Razgledanje grada vozićem trajalo je nešto manje od sat vremena i to vreme nam je brzo prošlo. Jedino što nam je povremeno umanjivalo užitak jeste vožnja ulicama koje su popločane kamenom - ali ne velikim komadima kamena, već krupnim komadima šljunka. Uvek kada se vozimo takvim ulicama, zapitam se kako li je billo voziti se kočijama pre 100 godina?! Sigurno daleko manje prijatno nego nama danas.
Vozić nas je dovezao na trg sa koga smo i započeli vožnju. Sve je delovalo živahnije, u kafeterijama je bilo ljudi, otvorene su bile i neke radnje koje su pre par sati bile zatvorene, a tu je bio i ulični umetnik, u ulozi „čoveka bez lica“. Još jedan u nizu neobičnih kostimiranih umetnika koje imamo prilike da vidimo na ulicama španskih gradova! 

Čovek bez lica - na trgu Plaza del Rey San Fernando

Prošetali smo se još malo oko katedrale i lagano krenuli ka šetalištu „Paseo del Espolón“. Ovo predivno uređeno šetalište, na samoj obali reke, nastalo je krajem XVIII. Povezuje Kapiju svete Marije i Pozorište (Teatro Principal), a stanovnici ga s ponosom smatraju „gradskim salonom“ na otvorenom. 

Još jedan pogled na katedralu - sa šetališta

Paseo del Espolón

Seli smo da popijemo kafu i uživamo u lepoti i miru ovog lepog grada. Uskoro treba da se vratimo u hotel, spakujemo stvari i spremimo za nastavak putovanja. Bilo mi je žao što nismo mogli da ostanemo makar jedan dan duže, ali naša satnica je bila neumoljiva.

Na samom kraju šetališta, u blizini mosta kojim se vraćamo na južnu obalu reke, zastala sam pored ove usamljene skulpture. Tu smo se oprostili od Burgosa.


Copyright © Sofijana Stamenkovic

No comments:

Post a Comment