Thursday, August 30, 2012

2012 - 29. - 31. avgust, Barcelona

Svanuo je novi dan. Jutro u Valensiji obećavalo je lepo vreme za put do Barselone, udaljene oko 350 km.

Pogled iz hotelske sobe u Valensiji

Tokom prethodnog boravka u Barseloni, u maju 2011, obišli smo većinu tzv. „must see“ znamenitosti. Pošto nismo planirali da ponovo obilazimo Gaudijeva i ostala remek dela, odlučili smo da poslednje dve noći na ovom putovanju prespavamo u hotelu koji je blizu obale. Tako smo se obreli u jednom hotelu koji je udaljen oko 500 metara od spomenika Kolumbu. Na krovu hotela postoji terasa sa malim bazenom koji nam nije bio preterano privlačan ali je zato pogled na Barselonu bio fantastičan.

Barselona u kasno popodne, u daljini se vidi Tibidabo

Pogled na hotel „W Barcelona“
 
Na krovu hotela, pored bazena 

Veče u Barseloni je bilo toplo, čak +34 stepena, a neobično tamni oblaci su se valjali u daljini. Možda zahvaljujući „treningu izdržljivosti“ u Kordobi i Sevilji, a možda i zato što nam je ovo bilo pretposlednje veče u Španiji, odlučili smo da zanemarimo vrućinu i da uživamo.

Spustili smo se do spomenika Kolumbu koji je na trgu Plaza Portal de la Pau, na samom kraju ulice La Rambla. Unutar spomenika koji je visok skoro 40 m postoji lift koji vodi posetioce do vidikovca na vrhu. Mi smo, nažalost, stigli kasno - radno vreme ovog spomen-obeležja bilo je završeno, pa nismo uspeli da se približimo bronzanoj statui Kolumba i zajedno sa njim pogledamo ka „Novom svetu“. Na kružnom podnožju spomenika, na svakom od ukupno četiri stepeništa nalaze se po dva lava. Jedan lav je bio uhvaćen za rep!

Jedan od 8 lavova

Nastavili smo šetnju dalje, do našeg omiljenog mesta na obali, do Ramble del Mar i odatle dalje širokim šetalištem koje ide pored obale. Uz obalu je bio usidren i jedan jedrenjak - replika nekog od brodova španske flote iz XVI veka, iz perioda osvajanja novog sveta.

Replika - možda baš Kolumbovog jedrenjaka

Naše omiljeno mesto u Barseloni

Copyright © Sofijana Stamenkovic

Pretposlednji dan boravka u Španiji...  






No comments:

Post a Comment