Thursday, August 16, 2012

2012 - 16. avgust, Altamira, Gijón, A Coruña

Nakon tri dana u Baskiji, krećemo ka Galiciji. Na trasi od 600 km označili smo nekoliko mesta koja planiramo da posetimo. Nakon sat i po vožnje od Gordexole, stigli smo do prve međustanice - muzejskog kompleksa Altamira, u čijem okrilju je paleolitska pećina sa čuvenim crtežima tadašnjih stanovnika ovih krajeva Evrope. Crteži u pećinama uglavnom prikazuju životinje - bizone, jelene, konje, divlje svinje, ali i ljudske ruke.
Unutar muzejske zgrade izložene su replike nekih crteža, a obilazak same pećine je strogo ograničen - vremenski i u broju posetilaca. Naime, pre 40-ak godina primećena su oštećenja na crtežima, nastala usled povećanja koncentracije ugljendioksida i vlažnosti vazduha, pa je ulazak za posetioce bio zabranjen sve do pre nekoliko godina.
Raspored ulaska u pećine je strogo vremenski određen, i svaki posetilac dobija svoju satnicu prilikom kupovine karata. Nažalost, naša satnica je podrazumevala čekanje od skoro sat vremena - a mi nismo mogli toliko da čekamo, pa smo pogledali samo replike izložene u zgradi i pomalo razočarani nastavili put do sledeće međustanice.




Sledeća stanica - ponovo razočaranje. Svratili smo u mesto Comillas, u Kantabriji, da bismo videli još jedno Gaudijevo delo, kuću El Capricho. U ovom gradiću nas je sačekala neverovatna gužva, kao da je u toku bio neki praznik ili neka druga velika lokalna proslava. Jedva smo se provukli kroz tesne i zagušene ulice i, nažalost, ne uspevši da vidimo vilu El Capricho, nastavili ka Gijonu (na španskom se kaže Hihon).

Gijón je osnovan još u V veku pre nove ere, ali mi nismo imali vremena za obilazak grada i njegovih znamenitosti. Posle više od 6 sati provedenih na putu od Gordexole, zastali smo ovde, na obali Atlantika, da predahnemo i uživamo u prizoru.

Crvena zastava na plaži - zabranjeno kupanje



Ukratko o Hihonu

Raj za surfere

Snalaženje - kad nemam šešir, dobra je i marama

Selfi - pred odlazak iz Hihona

Od Hihona do Korunje ostalo nam je još skoro 300 km. Otprilike na pola puta, odlučili smo da još jednom izbliza vidimo obale Biskajskog zaliva. Našli smo se na prelepoj plaži - Playa De Las Catedrales.


U blizini plaže postoji kafeterija i nekoliko tezgi na kojima se prodaju lokalne rukotvorine. Meni je pažnju privukla tezga na kojoj su se prodavali ručno izrađeni šeširi. Izabrala sam jedan, jednostavan i vrlo praktičan, koji je od tog momenta postao moj nerazdvojni pratilac na putovanjima (i kad god sam na jakom suncu).



Copyright © Sofijana Stamenkovic

Ostatak puta do Korunje prelazimo bez zaustavljanja. Nažalost, u Korunji ćemo provesti samo jednu noć, jer nas sutradan čeka put do Porta u Portugaliji.

No comments:

Post a Comment