Wednesday, August 29, 2012

2012 - 28. avgust, Valencia - Ciudad de las Artes y las Ciencias

And now - something entirely different! 

U planu nam je da obiđemo praktično samo jednu znamenitost Valensije - Grad umetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y las Ciencias). Ovaj kompleks projektovali su Santiago Calatrava (s čijim delima smo se sreli još na početku putovanja, u Bilbau) i Félix Candela, autor okeanografskog parka (L'Oceanogràfic).
U jednoj rečenici - savremena umetnost i arhitektura na jednom mestu i u svom najboljem izdanju. Prava poslastica za zaljubljenike u umetnost i kulturu poput nas.

Ali, pre nego što smo krenuli u Grad umetnosti i nauke, svratili smo u poštu, da pošaljemo razglednice našima u Srbiji.


U pošti

Od centra grada (gde je naš hotel) vozi direktna autobuska linija kojom se vrlo jednostavno stiže do ovog kompleksa. Kada smo izašli iz autobusa, videli smo da Grad umetnosti i nauke zauzima prilično veliki prostor. Morali smo da smislimo na koju ćemo stranu.

Dok ne smislimo kojim ćemo putem dalje, zastali smo na platou između nekoliko objekata i videli maketu Meseca - sa prikazanom stranom koja nam je vidljiva sa Zemlje i sa „tamnom“ stranom!


Tamna strana Meseca

Vidljiva strana Meseca

Par koraka dalje je i maketa na kojoj su prikazana sazvežđa. Jedna „škorpija“ je odmah pronašla svoje sazvežđe!



Grad umetnosti i nauke sastoji se iz osam zasebnih celina i s jedne strane platoa je ovaj neobičan „park“ - L'Umbracle. U parku postoji više stotina biljnih vrsta, od palmi do lokvanja, voća, cveća, začinskog bilja - sve to iskombinovano sa skulpturama savremenih umetnika. Park je dugačak 320 metara i celom njegovom dužinom prolazi staza za pešake.



Naspram parka L'Umbracle je predivan viseći most Zlatna brana (Puente de l'Assut de l'Or) iza koga je Agora (L'Àgora), a još dalje iza njih je okeanografski park. Najviša tačka mosta je na 125 metara, što je ujedno i najviša tačka u celoj Valensiji. Agora je prostor za različite namene - uglavnom za sportske priredbe i može da primi oko 6000 ljudi.


Most „Zlatna brana“ i iza njega Agora

Nismo ni primetili kad smo se već prilično odaljili od Agore i mosta i došli takoreći „na vrata“ Muzeja nauke (Museu de les Ciències Príncipe Felipe).

No, pre ulaska u sam muzej, hteli smo da se provozamo vozićem koji vozi kroz veći deo ovog Grada. Vozić polazi iz hladovine Muzeja nauke i ide do mosta, a potom se vraća i vozi kroz kompleks, pokraj Palate umetnosti kraljice Sofije (Palacio de las Artes Reina Sofía) pa sve do Guliverovog parka i natrag do ulaza u Muzej.



Dok smo čekali da dođe vreme za polazak vozića, razgledali smo unaokolo. Neki su za obilazak Grada koristili segvej (zanimljiva naprava na dva točka), a neki su se zabavljali u providnim loptama u kojima su pokušavali da održe ravnotežu na vodi.

Na segveju

Borba sa silama prirode i zakonima fizike


U Palati umetnosti uglavnom se održavaju simfonijski koncerti, izvode se opere, nastupaju čuveni umetnici iz celog sveta.

U ovom neverovatno velikom parku za decu nalazi se stilizovana skulptura Gulivera, sa brojnim toboganima i stepenicama skrivenim na njegovom ogromnom telu i u naborima na odeći. Uspavani džin je toliko veliki da čak i na pramenovima njegove kose postoje tobogani. Na Guliveru mogu da se igraju i deca i odrasli.

Guliverov park

Kažu da zgrada Muzeja nauke po svom izgledu podseća na kostur kita. Meni to nije palo na pamet, ali unutrašnjost (kao i spoljašnjost) ovog zdanja je vrlo zanimljiva. Muzejski eksponati raspoređeni su na ogromnom prostoru - na neverovatnih 26.000 m2, pa ne treba da čudi što nam je za razgledanje bilo potrebno nekoliko sati. I opet smo neke segmente samo ovlaš pogledali, a negde smo se duže zadržavali. 

Velikani nauke

Lanac DNK

Lanac DNK u ogledalu

Ljudi iz sveta nauke smatraju da eksponati u ovom muzeju imaju više zabavan karakter nego neku edukativnu vrednost. Neću da se sporim sa stručnjacima - možda su u pravu a možda i ne, ali nama se veoma dopalo što smo u ovom muzeju mogli da vidimo vrlo zanimljive eksponate i vrlo slikovita objašnjenja raznih pojmova - od lanca DNK do farme mrava, od statua Neandertalaca obučenih u savremenu odeću do modela letilice braće Rajt... i još mnogo toga lepog i poučnog.

Unutar farme mrava

„Neandertalci“ u današnje vreme

Čija je lobanja veća...

Koliko su dugačka naša creva...


Model letilice braće Rajt

Pronađi uljeza...

Oproštaj od Grada umetnosti i nauke


Posle više sati provedenih u veoma poučnom i zabavnom ambijentu ovog muzeja, vraćamo se natrag u hotel. Pred nama je poslednje veče u Valensiji, sutra krećemo ka Barseloni i kraj našem odmoru sve je bliži.
Sa centralnog mesta u gradu, terase na krovu hotela, u daljini se vidi Grad umetnosti i nauke.

Obrisi Grada umetnosti i nauke

Pogled na trg Plaza del Ayuntamiento



Copyright © Sofijana Stamenkovic




No comments:

Post a Comment