Trasa današnjeg izleta
Doručkovali smo na terasi ispred kuhinje i usput ćaskali sa domaćinima. Karles govori engleski, a Ester tek pomalo razume ovaj jezik. S druge strane, nas dvoje uspevamo da razumemo dosta od onoga što se priča na španskom – dokle god se zaista priča na španskom. Između sebe, Karles i Ester pričaju na katalonskom koji nam je skoro sasvim nerazumljiv. Tako se tokom našeg boravka u Koljbatu, u razgovorima sa Karlesom i Ester, uglavnom govorilo na četiri jezika. Odlična vežba za mozak!
Zamolili smo naše domaćine da nam predlože nekoliko mesta koja bi bilo zanimljivo obići, a da to bude izvodljivo u jednom danu. Za današnji dan su nam predložili da krenemo na sever Katalonije i posetimo Ripolj (Ripoll), Kamprodon (Camprodon) i Kasteljar de Nuk (Castellar de n'Hug). Ideja nam se odmah dopala jer nas je put vodio ka severu i katalonskim Pirinejima, dalje od vlažnog i toplog vazduha u Koljbatu.
Pogled na Montserat
U parku prirode...
Prvi gradić u koji stižemo je Ripolj, udaljen oko 100 km od Koljbata. Vazdušnom linijom, Ripolj je udaljen od Francuske svega nekih 20-25 km i nalazi se na ušću reka Freser i Ter, na skoro 700 metara nadmorske visine. Ripolj je osnovan krajem IX veka, odolevao je raznim neprijateljima i napadima narednih skoro hiljadu godina, ali je takoreći potpuno uništen u Karlističkim ratovima u prvoj polovini XIX veka. Ono što danas može da se vidi u Ripolju uglavnom je restaurirano ili je novijeg datuma, ali to ne čini ovaj grad manje simpatičnim i zanimljivim.
Svuda u Kataloniji, a to važi i za Ripolj, vrlo je jak „otpor“ vladi u Madridu, pa je primetno da pored katalonskih zastava nigde nema zastava Španije.
Dolazak u Ripolj
Zgrada gradske skupštine
Najava za XIX konjičku trku Ripolja
Detalj na fasadi crkve Església de Sant Pere
Etnografski muzej
Sportski klub
Trg Plaça de Sant Eudald
Zgrada apoteke na trgu Sant Eudald
Pogled na drugo obalu reke Ter
Stare fasade se čuvaju
Nakon Ripolja, nastavljamo ka Kamprodonu, koji je još bliži Francuskoj i na nadmorskoj visini od skoro 1000 metara. Kamprodon je osnovan u XIII veku, na ušću reke Ritort u reku Ter.
Obilazak ovog gradića počeli smo s južne strane i vrlo brzo smo stigli do Novog mosta (iz XII veka) koji je jedan od simbola grada. Dalje, ka severu, prešli smo rečicu Ritort i ulicom Carrer València koja ide paralelno sa ovom rekom stigli do trga Plaça de Santa Maria na kome se nalazi crkva Església de Santa Maria de Camprodon, manastir Sant Pere de Camprodon i spomenik Isaku Albenisu (Isaac Manuel Francisco Albéniz y Pascual). Ovaj čuveni pijanista i kompozitor rođen je u Kamprodonu, a svoju umetničku inspiraciju pronalazio je u španskom folkloru.
Kamprodon (Camprodon)
Novi most preko reke Ter
Zgrade u ulici Carrer València imaju veoma lepe i neobične fasade, a ono što mi se najviše od svega dopalo je to što sve zgrade sa zadnje strane gledaju na reku Ritort, a postoji i nekoliko mostića koji spajaju levu i desnu obalu reke.
Prošli smo pored nekoliko prodavnica lokalnih mesnih prerađevina i stekli utisak da Kamprodon ima sjajnu ponudu gurmanluka. (Kasnije smo saznali da je Kamprodon poznat po proizvodnji raznih vrsta svinjskih kobasica, šunke, ali i po svojim poslastičarskim proizvodima!) Nažalost, bilo je toplo a pred nama je bilo još nekoliko sati vožnje i obilaska zelenih predela severne Katalonije, pa smo teška srca zaključili da ćemo kupovinu i degustaciju gurmanluka morati da ostavimo za neku drugu priliku.
Pre nego što smo se oprostili od Kamprodona, posedeli smo na klupicama kraj obale reke Ter, sa pogledom na Novi most.
Spomenik Isaku Albenisu
Manastir Sant Pere de Camprodon
Predah kod manastirske česme
Od Kamprodona do Kasteljara predstoji nam nešto manje od 50 km, ali malo više od sat vremena vožnje. Kasteljar je pravi dragulj ovog dela Španije. Nalazi se na 1400 metara nadmorske visine, u njemu živi manje od 200 ljudi, ali centar mesta izgleda kao da ga turisti često posećuju i da se u njemu uvek nešto dešava!
Kuće u Kasteljaru imaju fasade od kamena, sve su vrlo lepo održavane i deluju vrlo simpatično. U tih dvadesetak kuća koliko ih ima u centru mesta, u prizemljima se nalaze prodavnice u kojima se prodaju uglavnom domaći specijaliteti (mesne prerađevine, hleb, kolači) i suveniri.
Kasteljar de Nuk (Castellar de n'Hug)
U Kasteljaru, zime su duge... u godinama dok si ti bio gradonačelnik, bio si jedini koji je našu varoš držao budnom – s posvećenošću, trudom i istrajnošču.
Uvek ćemo te se sećati.
Osim nas, u obilasku Kasteljara zatekla se i jedna grupa španskih, tj. katalonskih penzionera koji su ovde došli autobusom, verovatno u neku vrstu organizovanog izleta. Goran je u jednom trenutku započeo ćaskanje sa jednim starijim gospodinom i posle par minuta njihov razgovor je skrenuo na temu politike. Katalonci su vrlo nezadovoljni svojim statusom u okviru Španije i smatraju da podnose najveći finansijski teret. Ovakve priče nikad nikuda ne vode, ali pošto je gospodin žurio da se pridruži grupi koja se spremala za odlazak iz Kasteljara, razgovor nije dugo potrajao.
Obilazak Kasteljara smo brzo završili, ali ja sam odjednom ogladnela i složili smo se da bi bilo bolje da nešto pojedemo pre nego što krenemo dalje. Ušli smo u jedan restoran (jedini koji je bio otvoren) gde nam je ljubazna gazdarica rekla da kuhinja više ne radi (da, kasno popodne je i vreme je za odmor), ali da može da nas posluži sendvičima sa šunkom i pivom. Idealno! Dok smo sedeli u restoranu, primetili smo plakat na zgradi preko puta. Pitali smo je o čemu se radi i ona nam je objasnila da se narednog vikenda (svake godine, poslednjeg vikenda u avgustu), u Kasteljaru održava međunarodno takmičenje pastirskih pasa. Bilo mi je žao što to nećemo moći da vidimo, ali – ko zna... možda se nekom drugom prilikom zadesimo u Kasteljaru u pravo vreme.
Pogled na planinu Pedraforca
No comments:
Post a Comment