Thursday, May 26, 2011

2011 Maj - Španija... utisci, utisci...


Prošlo je nezaboravnih 10 dana u Španiji. Utiske koji su nam se prosto nagomilavali tokom tih dana sređivađemo u svojim glavama i srcima tokom narednih meseci.
Španija je za nas postala pravi izvor inspiracije za mnoge stvari u životu. Pokrenula je našu duhovnu i obrazovnu renesansu!

Ponovo smo počeli da čitamo stare i zaboravljenje istorije umetnosti, a zahvaljujući internetu postali su nam dostupni i mnogi drugi izvori informacija o svemu što ima veze sa Španijom. I zato se često dešavalo da kažemo jedno drugom kako smo nešto važno propustili da vidimo i da to obavezno moramo da nadoknadimo prvom sledećom prilikom. A prilika će biti...

Okosnica naše fascinacije Španijom prvenstveno je bila umetnost koja je utkana u svaki pedalj ove zemlje. Ne postoji oblast umetnosti u kojoj ova zemlja nema svoje čuvene predstavnike.

Grad - šta je grad? Šta je urbanizam? Pojam urbanog, lepog, funkcionalnog i održavanog grada, kakvog poznajemo ovde u Srbiji, dobio je sasvim novo značenje.

Ne treba da zaboravim da pomenem ljude, sve one slučajne prolaznike s kojima smo se sretali, koji su prijatni, pristojni i zato se nikada nismo osećali kao da smo „na pogrešnom mestu“. 

Ja sam stidljivo počela da obnavljam svoje skromno znanje španskog jezika, a Goran je hrabro, uporno i veoma uspešno počeo sam da savladava njegove osnove.

Španija nam je dala snažan vetar u leđa za buduće pustolovine. Za naša naredna putovanja počeli smo da se pripremamo na sasvim novi način. Naša putovanja više nikada neće biti ista!


Copyright © Sofijana Stamenkovic


Todo cambia...

Lo que cambió ayer
Tendrá que cambiar mañana
Así como cambio yo
En esta tierra lejana

Cambia, todo cambia...

No comments:

Post a Comment