Tuesday, May 24, 2011

2011 Maj - Toledo

Od našeg dolaska u Španiju, 6. maja, dani su bili sve topliji. Kada smo 14. maja stigli u Toledo, prilično nas je iznenadila temperatura od čak 33°C. Toledo je gradić u kome se čini da sve ulice vode uzbro (valjda zato što one koje idu nizbrdo čovek ni ne primeti) pa je kretanje po njegovim ulicama postalo vrlo brzo naporno. Srećom, i ovde postoji turistički autobus kojim se vrlo mali deo trase prolazi kroz staro gradsko jezgro, ali je zato vožnja putem koji ide oko ovog grada na uzvišenju iznad reke Taho bila pravo uživanje. Zapravo, jedini način da se ovaj grad vidi u svoj svojoj lepoti je upravo obilazak sa spoljne strane zidina.
Zbog vrućine koja nas je iznenadila i brzo umorila, proveli smo svega par sati u Toledu. To ćemo, ipak, nadoknaditi par godina kasnije, prilikom jednog od narednih dolazaka u Španiju.

Štreberski deo:
Prema staroj španskoj legendi Toledo su još u VI veku pre nove ere osnovali jevrejski kolonisti. Na početku II veka p.n.e, osvojili su ga Rimljani. Početkom V veka Toledom su zavladali Vizigoti i grad je postao centar katoličke nadbiskupije.
Godine 712. osvajaju ga Mavari. Tokom X i XI veka, pod vladavinom Mavara, Toledo je doživeo zlatno doba. Taj period je poznat kao period koegzistencije Jevreja, hrišćana i muslimana.
Hrišćani osvajaju ovaj grad 1085. godine i Toledo tada postaje prestonica Kastilje, a od 1516. i cele Španije.


Toledo je bio poznat po religioznoj toleranciji i u njemu je živeo veliki broj Jevreja i muslimana sve dok nisu proterani iz Španije 1492. i 1604.
U Toledu su postojale brojne crkve, sinagoge i džamije.
U XIII veku Toledo je bio veliki kulturni centar pod vođstvom kralja Alfonsa X Mudrog. Škola prevodilaca u Toledu je prevodila velika naučna i filozofska dela sa arapskoga i hebrejskoga na latinski. Mnoga dela klasične grčke nauke i filozofije koja su do tada bila su izgubljena za zapadnu Evropu, spasena su upravo zahvaljujući ovoj školi. Danas zvuči neverovatno, ali Aristotelova dela su dotad bila nepoznata u zapadnoj Evropi. Zahvaljujući njihovim prevodima na latinski, Evropa je mogla (ponovo) da čita Aristotela.

Copyright © Sofijana Stamenkovic



No comments:

Post a Comment