Friday, May 20, 2011

2011 Maj - Madrid - prvi koraci

Smestili smo se u četvrti Barahas, podalje od centra grada i u blizini istoimenog aerodroma. Barahas nam je delovao kao dobra polazna tačka ne samo za obilazak Madrida već i za izlete do okolnih mesta, što je donekle bilo tačno. Odlazak do centra Madrida (linijom metroa i autobusom), na primer do muzeja Prado, trajao je dobrih 45 minuta, a izlazak iz grada ka Toledu, Segoviji ili Gvadalahari bio je mnogo jednostavniji nego iz samog centra Madrida.
Sa svojim tipskim zgradama za kolektivno stanovanje i dobrom mrežom javnog prevoza, četvrt Barahas ne razlikuje se od brojnih sličnih četvrti širom Evrope. Nažalost, to znači i da je prilično nezanimljiva i skoro bez ikakvog identiteta i duše.
Barahas

No, dobro, zato je tu centar Madrida. Prvi utisak (a i drugi i treći...) jeste da se nalazite u gradu koji je oličenje raskoši, bogatstva, kulture, istorije, u gradu koji je ogroman, odlično organizovan i koji ne može da na vas ne ostavi utisak veličine i moći.

Ulazimo u metro na stanici Barahas, kupujemo celodnevne karte koje su mnogo povoljnije od karata za pojedinačne vožnje i posle nešto manje od sat vremena stižemo do centra Madrida, do stanice Nuevos Ministerios. Zgodno mesto, naročito pri povratku u hotel, jer se u neposrednoj blizini ove stanice metroa nalazi velika robna kuća iz lanca Korte Ingles u kojoj smo se svakodnevno snabdevali mezetlucima i svim drugim potrepštinama.

Polako počinjemo da „hvatamo“ poneku reč španskog, naročito one koje se tiču snalaženja u gradskom prevozu, kretanja u željenom pravcu, pa se povremeno obraćamo za pomoć prolaznicima. U tom smislu, bilo je potrebno da naučimo osnovnu l
ekciju iz oblasti snalaženja po gradskom prevozu:
kada mi, na srpskom, kažemo „stanica“ - mislimo na autobusko ili tramvajsko stajalište, na autobusku ili čak železničku stanicu. Zato smo mislili da se stanica na španskom kaže „Estación“. Međutim, greška! Ako u Španiji hoćete da pitate za autobusku stanicu, onda koristite reč "Parada". A ako vam treba stanica metroa (ili pak železnička stanica), onda je reč „Estación“ ono što treba da upotrebite. Ne znajući ovu sitnicu, mi smo pokušali da saznamo od prolaznika gde je „Estación“ na kojoj staje turistički autobus. Normalno, ljudi su nas upućivali na najbližu stanicu metroa.



Bili smo potpuno zbunjeni ovim nerazumevanjem, ali zahvaljujući detaljnim i odlično obeleženim mapama gradskog prevoza, koje su postavljene na svakom autobuskom stajalištu, uspeli smo da se snađemo i dođemo do najbližeg stajališta turističkog autobusa. Kao i u Barseloni, i u Madridu mogu da se kupe jednodnevne ili dvodnevne karte, možete neograničeni broj puta da uđete i izađete iz autobusa, siđete na mestu gde želite nešto da razgledate ili se naprosto odmorite. Imali smo sreće da jedna od dve linije (zelena, „Ruta 2“) turističkog autobusa staje baš kod stanice Nuevos Ministerios. 
Ubrzo nam stiže Bus Turístico, kupujemo karte za „Hop on - hop off" i razgledanje Madrida može počne.



Copyright © Sofijana Stamenkovic


No comments:

Post a Comment