Saturday, May 21, 2011

2011 Maj - Madrid, raskoš i moć

Madrid zauzima dva puta veću površinu od Beograda, a ima skoro 3 puta više stanovnika. Madridski metro sistem dugačak je skoro 300 km i jedan je od najdužih u Evropi. To već samo po sebi govori koliko su nam male šanse da tokom naredna dva dana vidimo makar najvažnije gradske znamenitosti, čak i uz pomoć svih pogodnosti koje pružaju turistički autobusi. Da ne zaboravim da napomenem da je svaki ovaj autobus opremljen audio sistemom koji svakom putniku omogućava da preko malih slušalica koje dobije uz autobuski kartu, na željenom jeziku, sluša vodiča koji opisuje mesta pored kojih se autobus nalazi u datom trenutku.


Kada govorimo o umetnosti i kulturi, Madrid spada među gradove u koji turisti najradije dolaze upravo zbog brojnih i čuvenih muzeja sa nemerljivo vrednim postavkama. Uspeli smo da prošetamo takozvanim „Zlatnim trouglom umetnosti“, bulevarom Paseo del Prado kraj koga se nalaze tri najčuvenija muzeja: Prado, Nacionalni muzej i umetnicki centar Kraljica Sofija i Muzej umetnosti Tisen-Bornemica.

Čarolija Madrida vidljiva je na svakom koraku. Velelepna zdanja, parkovi, trgovi, fontane, spomenici, boemske i luksuzne četvrti... sve to čini ovaj grad jedinstvenim i nezaboravnim.
Pokušala sam da nađem koliko tačno ima muzeja, univerziteta, biblioteka i drugih sličnih institucija u ovom gradu, ali shvatila sam da nema smisla brojati. Madrid je koncentrat kulture, umetnosti, znanja kakav se retko gde u svetu može naći.

Zaljubljenici u sport takođe imaju čemu da se raduju - na jednoj od trasa turističkog autobusa je i stadion Santiago Bernabéu koji je moguće posetiti, razgledati i kupiti sportske suvenire.

Posle višesatnog razgledanja i šetanja po gradu, potpuno fizički iscrpljeni i prepuni utisaka, odlučujemo da se vratimo do hotela, malo odmorimo, a onda odlučimo kako ćemo provesti veče. 

Copyright © Sofijana Stamenkovic



No comments:

Post a Comment