Wednesday, May 18, 2011

2011 Maj - Barselona

Stigli smo u hotel „Capri by Fraser Barcelona“ koji je par stotina metara udaljen od nekoliko različitih stanica metroa. Pošto smo u Barseloni planirali da koristimo isključivo javni gradski prevoz, ovo je bilo sasvim dobro rešenje - blizu prevoza a daleko od vreve najprometnijih ulica.

Sa prozora hotelske sobe imali smo pogled na Agbar toranj, oblakoder od stakla i metala, visok skoro 150 metara, u obliku klipa kukuruza. Agbar je jedan od najpoznatijih arhitektonskih simbola Barselone sagrađen u XXI veku. Noću, fasada ovog tornja svetli u najrazličitijim bojama, motivima i dezenima. 


Hotel je udaljen 10-ak minuta laganog hoda (oko 500 m) od trga Plaça de les Glòries Catalanes. Trg se nalazi na jednoj od glavnih saobraćajnica u gradu, „Dijagonalnoj aveniji“ (Avenida Diagonal) koja po dijagonali „seče“ grad od zapada ka istoku. Pošto sam zajedno sa mojom ćerkom pročitala sve knjige i odgledala sve filmove o Hariju Poteru, naziv Avenida Diagonal bi me svaki put podsetio na ovog junaka i čarobnjačku ulicu Diagon Alley (na srpskom nazvana „Dijagon aleja“).

Obrni - okreni, svi sastojci potrebni za čaroliju Barselone bili su tu!

Pisati o arhitekturi i znamenitostima Barselone nije posao za laika poput mene, pa zato to neću ni činiti. Pre puta smo se pripremili, smislili šta bismo sve hteli i mogli da posetimo dok smo u Barseloni i krenuli smo u razgledanje.

Na raspolaganju smo imali cela četiri dana i zato smo koristili sjajnu pogodnost prevoza turističkim autobusima po sistemu „Hop on-hop off“. Prošli smo trasama sve tri linije - crvene, plave i zelene i tako uspeli da vidimo i one delove grada koje verovatno ne bismo videli da smo se koncentrisali samo na predivna Gaudijeva zdanja ili na priobalni deo grada. 

Vozili smo se i žičarom, linijama Funicular de Montjuïc i Funicular del Tibidabo. Funicular de Montjuïc saobraća od centra Barselone do brda Monžuik (Montjuïc - Jevrejsko brdo), a Funicular del Tibidabo povezuje trg Plaça del Doctor Andreu i vrh planine Tibidabo (visoke svega 512 metara). Na vrhu ove planine je zabavni park i crkva Templo Expiatorio del Sagrado Corazón de Jesús (na katalonskom: Temple Expiatori del Sagrat Cor).



U lučkom delu Barselone koji se zove Port Vell (u prevodu sa katalonskog „Stara luka“), nalazi se akvarijum (Aquàrium de Barcelona). Impozantnog sadržaja i izgleda, sa brojnim velikim i malim vodenim stvorenjima, ovaj akvarijum je najveći u Evropi.

Moram priznati da pre ulaska u akvarijum nisam očekivala da će mi biti mnogo zabavno niti da ćemo se unutra predugo zadržati. Ali - dočekalo nas je prijatno i potpuno neobično okruženje. Iz užurbane luke odjednom smo se našli u čarobnom svetu Žila Verna, skoro kao u romanu „20.000 milja pod morem“.

Na svakom koraku bila su morska stvorenja neobičnih oblika, jarkih boja, velika i mala, ali i ona skoro mikroskopski sitna ili skoro providna da su vidljiva samo pod odgovarajućim osvetljenjem. Trebalo mi je malo hrabrosti i bodrenja da zakoračim u tunel oko koga su bili bazeni u kojima su plivale ajkule! Neverovatan i nezaboravan osećaj! Ali vrlo brzo sam se prepustila oduševljenju i počela da fotografišem akjule koje kruže iznad naših glava.

Obilazak akvarijuma potrajao je oko 2 sata i mi smo izašli potpuno oduševljeni i puni neverovatnih utisaka. Sa širokim osmesima na licima, bili smo kao deca posle sjajne zabave!



Copyright © Sofijana Stamenkovic


No comments:

Post a Comment