Sunday, August 31, 2014

2014 - 31. avgust, Vergina i Verija

Teška srca se opraštamo od Kastrakija, ne samo zbog čarolije ovog neobičnog mesta već i zato što se naš ovogodišnji odmor u Grčkoj polako bliži kraju.
Od Kastrakija do Verije, mesta u kome ćemo prespavati pre nego što krenemo kući, deli nas ukupno 180 km. Imamo dovoljno vremena, pa posle sat vremena vožnje, oko 60 km od Kastrakija, stajemo pored puta, slikamo predivan pogled na reku Bistricu (Αλιάκμονας, tj. Aliakmon) i manastir Sv. Nikanora koji je smešten 
u samom dnu klisure. Bistrica je najduža reka u Grčkoj, duga 322 km, izvire na planini Gramos (blizu granice sa Albanijom) i uliva se u Solunski zaliv Egejskog mora.


U prolazu kroz mesto Prosilio, crkva Sv. Nikole

Nakon nešto manje od 40 minuta i pređenih skoro 40 km od mesta na kome smo se zaustavili da bismo slikali predeo kojim prolazi reka Bistrica, stižemo do mesta Servija
Nismo imali prilike da pitamo nekog od meštana da li je ovo možda prapostojbina svih Srba kako trvrde neki „istoričari“. Nama je bilo dovoljno da za uspomenu fotografišemo tablu na ulazu u Serviju - mesto udaljeno 360 km od Srbije!


Servija se nalazi se u blizini veštačkog jezera Polifit, preko koga prelazi jedan od najdužih mostova u Grčkoj (dužina mosta je 1372 m).

Mostom preko jezera Polifit

Poslednji deo današnjeg puta, 80 km od Servije do Vergine prelazimo za otprilike sat vremena. Po dolasku u Verginu, idemo pravo do arheološkog lokaliteta koji je 1977. godine otkrio grčki arheolog Manolis Andronikos. On je prilikom iskopavanja pronašao grobnice makedonskih kraljeva, a najznačajnija je grobnica Filipa II Makodonskog, oca Aleksandra Velikog. Od 1996. godine, Vergina je upisana na UNESCO-ovu listu Svetske baštine.

Arheološki lokalitet u Vergini

Grobnice makedonskih kraljeva nalaze se ispod ovog brdašceta. Slikanje unutar ovog lokaliteta-muzeja je bilo zabranjeno (fotoaparat je sam „slučajno uslikao“ par fotografija), ali muzejska postavka je zaista lepa i deluje da je izuzetno vredna!




Izlaz iz podzemnog lokaliteta

Nakon razgledanja ovog lokaliteta, ručali smo u jednom od obližnjih restorana i zatim se odvezli do 12 km udaljene Verije, do hotela u kome ćemo provesti poslednju noć na ovom putovanju kroz Grčku.

Jutro u Veriji

Tokom večeri, prošetali smo ulicama u blizini hotela, pronašli restoran u kome smo večerali i potom se vratili u hotelsku sobu. 
Osvanuo je 1. septembar, mi smo odmorni i naspavani i spremni da krenemo na put od 700 km, od Verije do naše kuće.

Bilo je ovo jedno lepo, uzbudljivo i poučno letovanje. Za pamćenje - u najboljem smislu reči!

No comments:

Post a Comment