Saturday, August 23, 2014

2014 - 23. avgust, antički Mesini

Odlučili smo da naše letovanje u Grčkoj ne svedemo isključivo na lenstvovanje i baškarenje po peščanoj plaži i brčkanje u toplom, ustalasanom moru. Iako zvuči sjajno, posle nekoliko dana ume da postane dosadno. Zato smo rešili da danas, umesto na popodnevnu partiju plivanja i sunčanja, odemo do antičkog Mesinija koji je od našeg letovališta udaljen nešto manje od 30 km.

Antički Mesini osnovan je u IV veku p.n.e. nakon bitke kod Leuktre koja se odigrala se 371. p.n.e. između Tebe i Sparte (i njihovih saveznika). Tom prilikom, tebanska vojska je nanela težak poraz brojčano nadmoćnijim Spartancima. U ovoj bici je poginuo i spartanski kralj Kleombrot. Ovom pobedom Tebe okončan je 350 godina dug period spartanske vladavine u ovom delu današnje Grčke. 
Polovinom II veka p.n.e. ova oblast se našla pod uticajem rimske Republike, pa se danas u antičkom Mesiniju mogu videti i grčki i rimski spomenici.  
Grčki putopisac Pausanija prošao je ovim krajevima polovinom II veka nove ere. Pausanija je poznat po svom putopisnom delu „Opis Grčke“ (Ἑλλάδος περιήγησις) u kome je u 10 knjiga detaljno prikazao sve najvažnije lokalitete i znamenitosti Grčke.

Arheološka i istorijska istraživanja na lokalitetu antičkog Mesinija počela su krajem XIX i koliko smo mi uspeli da vidimo, na nekim mestima radovi su još uvek u toku. Ono što je zanimljivo (ali i važno) za ovaj lokalitet jeste činjenica da posetioci danas mogu da vide sve zgrade i hramove koje je i sam Pausanija video i opisao prilikom svoje posete, pre više od 1800 godina.
Dodir daleke prošlosti


Teatar

Jedan od prvih spomenika na koji smo naišli je ovaj teatar u kome su se u uglavnom održavali važni politički skupovi.

Ostaci kuće sa fontanom



U staroj Grčkoj i Rimu, asklepion je bio hram posvećen bogu medicine, Asklepiju (u starom Rimu se zvao Eskulap). Iz nekog razloga, u starom Mesiniju, asklepion je bio muzej umetničkih dela, uglavnom statua, a ne mesto na koje su bolesni dolazili da potraže pomoć i izlečenje.
Ekklesiasterion (Odeon u okviru asklepiona)

Eklesiasterion se nalazi u okviru asklepiona. Ovaj elegantan mali teatar korišćen je za političke skupove ali i za pozorišne i muzičke predstave.

Tabla sa opisom pogrebnog spomenika

Rimska vila



Predah u hladovini trske

Gimnazijum i stadion






Setidin mauzolej (Tiberius Claudius Saethida Caelianus)

Tiberius Claudius Saethida Caelianus, skraćeno Setida, bio je rimski senator i sveštenik visokog ranga koji je u Mesiniju živeo u vreme rimskog cara Marka Aurelija. Takođe, bio je veliki dobročinitelj i uvaženi građanin Mesinija.

Kroz gimnazijum...

... do svetilišta heroja




Unutar teatra


Zagonetni natpis unutar teatra

Tokom razgledanja spomenika u antičkom Mesiniju nismo imali nikakvu brošuru ili bilo kakvo drugo štivo koje bi nam pomoglo da se snađemo. Ponegde su bile postavljene table koje su nam „na kašičicu“ govorile pored kojih spomenika ili ostataka građevina prolazimo. Bez obzira na to, bilo je pravo uživanje prošetati stazama ovog drevnog grada.

Dva dana nakon naše posete, veliki požar je zahvatio obronke oko starog Mesinija. Zbog požara su evakuisana čak četiri okolna sela, ali požar nije oštetio Mesini.

No comments:

Post a Comment