Wednesday, August 31, 2011

2011 Avgust - Beč

Poslednja tri dana avgusta odlučili smo da zajedno sa Lelom posetimo Beč. Iako atmosfera ovakvih gradova ne izaziva kod nas uzbuđenje i zanesenost kao što je to slučaj sa gradovima Španije, Italije ili Grčke, smatrali smo da treba da dođemo i u Beč. A i da omogućimo Leli da vidi nešto više od Pratera – koji smo ona i ja, zajedno sa njenom tadašnjom sportskom reprezentacijom, posetile jednog hladnog oktobarskog dana 2004. godine.


Sa Herodotom...

Iznajmili smo stan u četvrti Hernals, ili kako se lokalno zove – u 17. distriktu, u delu grada koji se nalazi zapadno od Dunava. Stan je bio prilično prostran, ali smo vrlo brzo otkrili mnoge njegove mane. Nažalost, nismo imali izbora, a i nismo ostajali dugo, pa smo rešili da se ne nerviramo zbog smeštaja.


Ako ništa drugo, na udaljenosti od po nekoliko kilometara od 17. distrikta nalazile su se sve one znamenitosti koje smo imali nameru da posetimo: palata Šenbrun, Parlament, muzeji, Rathaus (gradska skupština). 


Šenbrun

Prvog dana smo koristili gradski prevoz, ali smo sutradan odlučili da idemo našim kolima – nije Beč toliko veliki i komplikovan za vožnju kao, recimo, Madrid, a uz tom nam je tako bilo daleko komfornije.

Preko Dunava je Prater koji smo rešili da posetimo poslednjeg dana – pre nego što ujutro krenemo preko Bratislave i Budimpešte za Beograd. Zajedno smo se provozali velikim panoramskim točkom a onda su Lela i Goran počeli da se suočavaju sa raznim adrenalinskim izazovima.

U jednom od takvih trenutaka uslikao ih je i lokalni fotograf.


Osvanuo je 31. avgust i mi krećemo ka Bratislavi. Ubrzo po ulasku u Slovačku, zaustavlja nas policija – rešena da nam naplati paprenu kaznu jer nemamo vinjetu. Niti smo znali da se u Slovačkoj putarina plaća na ovaj način, niti smo igde videli obaveštenje da vinjetu treba kupiti. Kod sebe smo imali vrlo malo gotovine, a policajac nije imao način da nam kaznu naplati kreditnom karticom. Posle jedno pola sata pregovaranja, rešio je da nas pusti da nastavimo dalje – bez plaćanja kazne i putarine.




Kroz Mađarsku vozimo oprezno, znamo da i njihova policija ume da bude prilično „naporna“, i jedva čekamo da se dočepamo granice i pređemo u Srbiju. Da, neverovatno ali istinito! Ali, tu nema laganja – zemlje nekadašnjeg Varšavskog bloka nikako nisu po mom ukusu – ni što se tiče mentaliteta, a ni kada se radi o njihovim gradovima.

Nešto pre granice, na komandnoj tabli automobila, pali se neka lampica – nemamo pojma šta znači i zovemo najbliži servis kako bismo videli da li je potrebno da se na autu nešto odmah popravlja ili je u pitanju neka sitnica. Dogovaramo se u koji servis da dođemo čim uđemo u Srbiju.
Prelazimo granicu, već je vreme ručku, od svih nas ja sam najgladnija i počinjem da se osećam prilično neprijatno i ne baš dobro. Idemo prvo do auto servisa a onda bi bilo dobro da odemo negde na ručak.

Ali, u naredna dva sata, glad će biti moj najmanji problem.
U trenutku kada smo parkirali kola u auto servisu, Lela je rešila da aktivira sav svoj tinejdžerski „arsenal“. Pokupila je stvari i rešila da dalje nastavi sama... tj. da neko drugi dođe po nju (tu, „časkom“, iz Beograda do Subotice). I naprosto nam je nestala! Dok smo mi preuzeli auto (ispostavilo se da je bilo nešto sasvim bezazleno što su majstori odmah rešili) ona se zaputila – ko zna kojim putem i s ko zna kakvom idejom o tome ko će je i kako dovesti u Beograd. Počele su da mi se nižu najcrnje misli – od toga da će je pokupiti neki kamiondžija i... ne smem ni da završim rečenicu šta mi je sve dalje padalo na pamet.

Uspevamo da nađemo policijsku stanicu, policajac je zove i ona se javlja na telefon, ali vrlo brzo završavaju razgovor. Kaže čovek – ne može da nam pomogne – ona neće da ide s nama! Kako neće?! A to što ima samo 16 godina? Ništa to ne znači... nema pomoći...

Lutamo ulicama Goran i ja i u jednom trenutku Goran je spazi kako sedi u hladovini nekog žbuna. Pored puta. Zahvaljujući njegovoj dobroj naravi i ostacima Leline dobre volje (koju nije do kraja zaposelo „tinejdžersko ludilo“), Lela pristaje da uđe u auto i mi se vraćamo za Beograd.

Čedo(vište) moje, nadraže na svetu

Copyright © Sofijana Stamenkovic

Lelo, bilo je ovo žestoko iskustvo, ali priznajem – vrlo nalik onome što smo moje sestre i ja priređivale našim roditeljima, kad smo bile istih godina kao i ti. So, please, don’t try this... ever again!

No comments:

Post a Comment