Monday, January 17, 2011

2011 - 17. januar, Malaga i Marbelja



Od aerodroma u Malagi vozimo se taksijem do hotela smeštenog na vidikovcu iznad grada. Naziv hotela - kao iz neke bajke: Parador de Málaga Gibralfaro!
Okružen borovima i palmama, ovaj hotel smešten je na vrhu planine Gibralfaro, kraj istoimenog zamka. Hotelska soba je prostrana, divna, sa velikom terasom. A sa terase puca pogled na more, luku i grad, ali i na mavarsku tvrđavu iz XI veka koja se na španskom zove Alcazaba de Málaga.

Da se podsetimo - mi smo ovde došli na "medeni mesec". I nismo se nimalo pripremili kada se radi o umetničko-istorijskom aspektu ovog putovanja. Što bi rekao pesnik - Španski ne divanimo, tj. ja ga se sećam pomalo, učila sam ga pre 20-ak godina a Gogo... on se tek sprema da počne da ga uči. I onda nas iznenade i Mavari i Alcazaba! Ne zvuči baš španski... No, vratićemo se i na to.

Dakle, Malaga i Marbelja su simpatična mesta na obali Andaluzije. Zimi nema mnogo turista a vreme je vrlo prijatno tako da je bilo pravo uživanje za nas, navikle na tipične srpske januarske košave i ledene dane.




Još jedno prijatno iznenađenje je bilo to što u Španiji kasnije pada mrak, ali i kasnije sviće. A to je za mene, poznatu spavalicu, bio pravi dar - bukvalno "s neba"!

Uzeli smo rent-a-car i posle dana provedenog u obilasku Malage i Marbelje, spremili smo se za izlete do Sevilje i Granade.

Štreberski deo:
Mavari su od VIII do XV veka vladali većim delom današnje Španije. Oblast kojom su vladali, Al Andalus, bila je veća od današnje pokrajine Andaluzije. 
U današnju evropsku kulturnu baštinu neraskidivo je utkan mavarski uticaj - u najboljem smislu reči. 
Zato ćemo nakon ovog putovanja, ostati zauvek zaljubljeni u Andaluziju. Mavarski uticaj i danas je praktično opipljiv i vidljiv na svakom koraku. Ovaj duh starih vremena ima svoj šarm, slast i neprolaznu lepotu. I nas dvoje ćemo početi da ga otkrivamo i proučavamo, prvenstveno zahvaljujući ovom putovanju.


Malaga je stara oko 2800 godina i spada među najstarije gradove na svetu. Arheološki ostaci i spomenici iz feničanske, rimske, arapske i na kraju hrišćanske epohe, čine istorijsko jezgro grada pravim „muzejem na otvorenom“ u kome je sažeto oko 3000 godina ljudske istorije.

Malaga je rodno mesto dvojice poznatih umetnika - Pabla Pikasa i Antonia Banderasa. Neke naše prijateljice su uzdisale na sam pomen šarmantnog Antonia, a tek kad bi čule da dotični u Malagi ima i svoju ulicu - Paseo Maritimo Antonio Banderas... njihove emocije su se teško mogle opisati rečima.
U Malagi se nalazi Pikasov muzej (Museo Picasso) kao i njegova rodna kuća (La Casa Natal de Pablo Ruiz Picasso),
 koje nismo stigli da obiđemo. Gle čuda, ali zbog Pikasa niko nije ni uzdisao. Osim nas, kada smo se već vratili kući i saznali šta smo sve propustili. 

Copyright © Sofijana Stamenkovic




No comments:

Post a Comment