Thursday, January 20, 2011

2011 - 20. januar, Sevilja

Prethodni dan, 19. januar, proveli smo u obilasku Malage.

Tada smo po prvi put seli u Bus Turistico koji će se pokazati kao sjajan način za obilaske španskih gradova - bez obzira na veličinu grada, ovaj vid istovremenog transporta i razgledanja grada je odlično rešenje kad nemate mnogo vremena i ne znate tačno šta bi bilo dobro da vidite.


Pomenuti rent-a-car, Peugeot 207, bio je spreman da nas 20. januara doveze do Sevilje. Njihov auto - naš GPS čija uputstva ja "tumačim" i pratim. Uglavnom sam se dobro snalazila s pomenutom napravom, ali u Sevilji se desilo nešto prilično neobično.

Zadala sam da nam ciljna tačka bude katedrala u Sevilji, čuvena i predivna Hiralda (La Giralda). Pratili smo uputstva, sve je išlo glatko do samog ulaska u Sevilju. A onda se na ekranu pojavila neka čudna poruka koja je glasila otprilike ovako: "ulazite u zonu za koju je potrebna posebna dozvola". Hm? Šta sad ovo znači. Nemam pojma, Sevilja izgleda fenomenalno, evo tu smo pored katedrale - sad samo da nađemo mesto gde ćemo da parkiramo!


Kako često biva da "who dares, wins", tako smo se i mi pukim čudom izvukli iz ove krajnje ilegalne situacije. Naime, mojom olakom interpretacijom uputstava našli smo se u sred zaštićenog dela grada kroz koji prolaze samo vozila policije i retko ko drugi. Ovaj deo je namenjen skoro isključivo pešacima. Srećom, iza ćoška je bio parking na kome smo našli slobodno mesto i tako se spasli verovatno paprene kazne.

S osmehom i olakšanjem krenuli smo ka Hiraldi. Unutrašnjost je raskošna - kako i dolikuje jednom ovakvom zdanju. Ali, avaj, nije bilo dovoljno da vidimo samo unutrašnjost katedrale. Idemo i na vrh zvonika. Gogo me je bodrio i čekao da skupim snagu i istrajem na ovom našem malom pohodu. Pogled koji se pruža iz unutrašnjosti zvonika je čaroban.

Oko Hiralde je vrt narandži (Jardín de los Naranjos) u kome smo seli i predahnuli. I uživali...


Posle Hiralde i njenog vrta narandži, prošetali smo po Sevilji. Svratili smo na klopu i kafu i krenuli da potražimo jedno obeležje po Gogovoj želji. U pitanju je skulptura "Rođenje novog čoveka" koja se popularno naziva Kolumbovo jaje (El Huevo de Colón) - izrađena od bronze, visoka 32 metra.

Copyright © Sofijana Stamenkovic


Bio je ovo poslednji dan našeg boravka u Španiji. Sutra ujutro čekao nas je let natrag za Budimpeštu, opet preko Pariza, ali ovaj put nismo imali vremena da trknemo do grada na kafu. Od Budimpešte do Beograda, celim putem nas je pratio sneg. U Beogradu je 22. januara počela prava ledena zima.

Štreberski deo:

Zvonik Hiralde visok je oko 100 metara i uspon do njegovog vrha nije nimalo lak, ali vredi truda. Gradnja ovog zvonika - u to vreme minareta, počela je u mavarsko vreme, u XII veku. Svega 50-ak godina nakon izgradnje, polovinom XIII veka, Sevilja je prešla u ruke hrišćana, pa je minaret postao zvonik katedrale Hiralde.
U XX veku, UNESCO je Hiraldu stavio na listu svetske kulturne baštine.

Tuesday, January 18, 2011

2011 - 18. januar, Granada, Alhambra


U sred januara - sunce, palme, stabla pomorandži otežala od sočnih plodova, čempresi... a u daljini, snegom prekriveni obronci i vrhovi Sijera Nevade u čijem zaleđu se krije Alhambra - "crvena tvrđava".



Ovde ću preskočiti deo "za štrebere" - naprosto nema smisla da navodim bilo kakve istorijske podatke o ovom čarobnom zdanju.

Alhambra je za nas postala merilo lepote, savršenstva, graditeljske umešnosti i kreativnosti. U mnogim studijama koje smo imali prilike da pročitamo, u dokumentarnim programima koji su se bavili ovim zdanjem, do najsitnijih detalja su analizirani razni aspekti: proporcije, izbor materijala, način oplemenjivanja prostora... Jednom rečju - zadivljujuće.

Čak ni naknadne, prilično banalne i nezanimljive "ispravke" koje su na ovom kompleksu rađene posle pada Granade u ruke hrišćana nisu uspele da unište njenu čaroliju.

Dolaskom u Alhambru, ispunili smo sebi jednu od prvih u nizu pustolovnih želja - da prošetamo "Dvorištem blagoslova" (Patio de la Alberca). Tu smo započeli naš poduhvat - osvajanja nepoznatog. Po principu "when was the last time you did something for the first time"!

Od Alhambre, naša putovanja su postala pravi mali istraživački poduhvati. Odlučili smo da više ne idemo "nasumice" i da na svako buduće putovanje idemo što bolje pripremljeni.



Copyright © Sofijana Stamenkovic




Monday, January 17, 2011

2011 - 17. januar, Malaga i Marbelja



Od aerodroma u Malagi vozimo se taksijem do hotela smeštenog na vidikovcu iznad grada. Naziv hotela - kao iz neke bajke: Parador de Málaga Gibralfaro!
Okružen borovima i palmama, ovaj hotel smešten je na vrhu planine Gibralfaro, kraj istoimenog zamka. Hotelska soba je prostrana, divna, sa velikom terasom. A sa terase puca pogled na more, luku i grad, ali i na mavarsku tvrđavu iz XI veka koja se na španskom zove Alcazaba de Málaga.

Da se podsetimo - mi smo ovde došli na "medeni mesec". I nismo se nimalo pripremili kada se radi o umetničko-istorijskom aspektu ovog putovanja. Što bi rekao pesnik - Španski ne divanimo, tj. ja ga se sećam pomalo, učila sam ga pre 20-ak godina a Gogo... on se tek sprema da počne da ga uči. I onda nas iznenade i Mavari i Alcazaba! Ne zvuči baš španski... No, vratićemo se i na to.

Dakle, Malaga i Marbelja su simpatična mesta na obali Andaluzije. Zimi nema mnogo turista a vreme je vrlo prijatno tako da je bilo pravo uživanje za nas, navikle na tipične srpske januarske košave i ledene dane.




Još jedno prijatno iznenađenje je bilo to što u Španiji kasnije pada mrak, ali i kasnije sviće. A to je za mene, poznatu spavalicu, bio pravi dar - bukvalno "s neba"!

Uzeli smo rent-a-car i posle dana provedenog u obilasku Malage i Marbelje, spremili smo se za izlete do Sevilje i Granade.

Štreberski deo:
Mavari su od VIII do XV veka vladali većim delom današnje Španije. Oblast kojom su vladali, Al Andalus, bila je veća od današnje pokrajine Andaluzije. 
U današnju evropsku kulturnu baštinu neraskidivo je utkan mavarski uticaj - u najboljem smislu reči. 
Zato ćemo nakon ovog putovanja, ostati zauvek zaljubljeni u Andaluziju. Mavarski uticaj i danas je praktično opipljiv i vidljiv na svakom koraku. Ovaj duh starih vremena ima svoj šarm, slast i neprolaznu lepotu. I nas dvoje ćemo početi da ga otkrivamo i proučavamo, prvenstveno zahvaljujući ovom putovanju.


Malaga je stara oko 2800 godina i spada među najstarije gradove na svetu. Arheološki ostaci i spomenici iz feničanske, rimske, arapske i na kraju hrišćanske epohe, čine istorijsko jezgro grada pravim „muzejem na otvorenom“ u kome je sažeto oko 3000 godina ljudske istorije.

Malaga je rodno mesto dvojice poznatih umetnika - Pabla Pikasa i Antonia Banderasa. Neke naše prijateljice su uzdisale na sam pomen šarmantnog Antonia, a tek kad bi čule da dotični u Malagi ima i svoju ulicu - Paseo Maritimo Antonio Banderas... njihove emocije su se teško mogle opisati rečima.
U Malagi se nalazi Pikasov muzej (Museo Picasso) kao i njegova rodna kuća (La Casa Natal de Pablo Ruiz Picasso),
 koje nismo stigli da obiđemo. Gle čuda, ali zbog Pikasa niko nije ni uzdisao. Osim nas, kada smo se već vratili kući i saznali šta smo sve propustili. 

Copyright © Sofijana Stamenkovic




Sunday, January 16, 2011

2011 - 16. januar, put za Malagu... preko Budimpešte i Pariza

Put do Malage vodio nas je preko Budimpešte. Zahvaljujući našem drugu Čarliju, čarobnjaku za avio karte, uspeli smo u relativno kratkom roku da organizujemo prevoz, a preko interneta smo rezervisali hotele. Karte za let iz Beograda u tom trenutku su se plaćale takoreći "suvim zlatom", pa nam je Čarli ponudio da krenemo iz Budimpešte, odakle je sve bilo mnogo jeftinije. I tako i bi!

Seli smo u kola 15. januara i posle 5-6 sati vožnje od Beograda stigli do hotelčića u blizini aerodroma Ferihegy. Prenoćili smo i sutradan ujutro se ukrcali na avion. Ali, ni iz Budima se nije moglo pravo za Malagu, već smo imali međusletanje i pauzu od nekoliko sati u Parizu.

Pošto smo bili u tranzitu, pa samim tim bez krupnog prtljaga koji bi nas opterećivao, rešili smo da nekih 6 slobodnih sati koliko smo imali na raspolaganju do leta za Malagu ne provedemo na prilično nezanimljivom aerodromu.
Dakle - trk do centra Pariza 
na kafu!




Moram priznati da je prvi susret sa javnim prevozom koji nas je vodio do centra grada na mene ostavio prilično neobičan utisak (neobičan, u smislu - bila sam potpuno zatečena i iznenađena). Voz na liniji RER B, kojim se stiže pravo do stanice St Michel/Nôtre Dame, prevozi prilično živopisnu klijentelu. Ali, kako sam to jednom drugom prilikom, tokom dužeg boravka u Parizu, imala prilike da vidim - ova opšta šarolikost rasa, vera, jezika kojim se ljudi međusobno sporazumevaju, u suštini je sastavni deo života ovog grada koji je sam za sebe svet u malom.

Vreme "curi", od aerodroma CDG (Charles de Gaulle) do katedrale Nôtre Dame vožnja je trajala dobrih sat vremena. Odmah smo sračunali koliko maksimalno možemo da se zadržimo u gradu kako bismo na vreme stigli na let za Malagu.

A Pariz... nismo stigli mnogo da vidimo, zima je, hladnjikavo je, mrak brzo pada, ali ipak smo uspeli da se slikamo pored katedrale. Takođe, u blizini katedrale, otkrili smo divnu kafeteriju Café Panis koju od tada zovemo "ona naša kafeterija". 
Koliko je sati?! Kafa popijena, pecivo pojedeno, vreme je za povratak na CDG. I hajde konačno da krenemo put toliko željene Malage!

Copyright © Sofijana Stamenkovic

  

Saturday, January 15, 2011

2011 Januar - Kako se Španija uvukla u naše živote

Ili je možda bolje reći „kako je sve počelo“. Evo ovako:

Na polovini pete decenije života, prošli smo kroz period koji je za oboje bio veoma težak. Ostavili smo iza sebe skoro sve što smo do tada u životu stvorili i napravili najsmeliji korak u našim životima – razveli smo se od svojih dotadašnjih supružnika. Mnogi su nas pitali – zašto? I mi smo se pitali da li radimo pravu stvar. Vreme je pokazalo da je odluka da sledimo svoja srca bila jedina ispravna odluka.

Upoznali smo se sasvim slučajno i vrlo brzo shvatili da smo jedno drugom postali nezamenljivi sagovornici, da jedno drugom vraćamo osmeh na lice i uvek imamo reči utehe i podrške za male ali i velike životne probleme. Spojila nas je bezgranična ljubav, zaljubljenost, zanesenost, što se vrlo brzo videlo na našim licima i novoj životnoj radosti i elanu. Postali smo jedno biće, jedna snaga koja se tokom narednih godina borila sa svim posledicama teških ali ispravnih odluka. Uspeli smo da prebrodimo sve i postali smo „neosvojiva tvrđava ljubavi“.

Rešili smo da se venčamo.

Maštali smo o tome kako bi bilo divno da to uradimo na nekom „egzotičnom“ mestu. Počeli smo da pretražujemo internet i istražujemo mogućnosti. Kao zanimljiva destinacija za naše egzotično venčanje pojavila se Španija. No, kako se uskoro ispostavilo, takav poduhvat nije bio baš jednostavan, pa smo pred matičara stali u Srbiji i potom se uputili na medeni mesec u Španiji.

Kratko i jednostavno – januar 2011. – pravac Malaga.

Naš avion je sleteo u Malagu 16. januara 2011. i tada počinje naše otkrivanje Španije koje će trajati, nadamo se, još mnogo godina
.


Copyright © Sofijana Stamenkovic