Monday, May 6, 2013

2013 - 6. maj, Rim (o baroku)

Tokom svih dana boravka u Rimu, stalno mi se vraćala ista misao - došli smo u grad koji podseća na muzej na otvorenom. Na svakom koraku, u svakoj ulici, svuda se oseća taj duh koji objedinjuje večno i moderno, koji je protkan mešavinom lepote, jednostavnosti, elegancije, kiča, preterivanja... Jednostavno rečeno - Rim je oličenje svega ljudskog!

Naši rimski „dani baroka“ počeli su od bazilike Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Bazilika je podignuta na ostacima antičkog rimskog kupatila, a posvećena je svim hrišćanskim mučenicima, znanim i neznanim. Njena spoljašnjost je neobično jednostavna, ali je zato unutrašnjost veoma zanimljiva (na jednom delu fasade je radio čak i čuveni Mikelanđelo). Osim očiglednih baroknih elemenata, na podu crkve nalazi se sunčani sat koji je postavljen početkom XVIII veka, ali i bronzana skulptura iz 2000.g. pod nazivom „Anđeo svetlosti“, pravi primer savremene umetnosti.



Na udaljenosti od svega par stotina metara je crkva Santa Maria della Vittoria u kojoj se nalazi čuvena Berninijeva skulptura, Ekstaza svete Tereze. Izrađena je od belog mermera, savršena u svakom detalju i s pravom privlači pažnju ne samo vernika već i ljubitelja umetnosti. Ne treba izostaviti (iako ovaj put nismo išli u Vatikan) da je Bernini bio glavni arhitekta i vajar u vreme pape Urbana VIII, a kasnije i u vreme pape Aleksandra VII. Berninijeva dela krase baziliku Svetog Petra, ali i istoimeni vatikanski trg koji je takođe urađen po njegovom projektu.


Detalj: horska galerija, autor Mattia de Rossi

Sledeća je na redu crkva San Carlo alle Quattro Fontane, urađena po projektu Frančeska Borominija. Savremenik Berninija, a učenik Mikelanđela, Boromini je bio vodeći predstavnik barokne arhitekture u tadašnjem Rimu. Crkva San Carlo alle Quattro Fontane važi za pravo remek delo rimske barokne arhitekture.

Ovalna kupola crkve San Carlo alle Quattro Fontane

Na par stotina metara udaljenosti od Panteona, nalazi se crkva Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola in Campo Marzio u koju smo došli da bismo videli dela jednog pomalo neobičnog umetnika. U pitanju je Andrea Pozzo, jezuitski kaluđer, ali i slikar, arhitekta, dekorater, scenograf i teoretičar umetnosti!
Najpoznatiji je po svojim freskama koje stvaraju iluziju trodimenzionalnosti, što je primenio prilikom oslikavanja kupole, tavanice i apside ove crkve.

„Kupola“


Boromini je bio jedan od arhitekata koji je radio na izgradnji crkve Sant'Agnese in Agone. Ova crkva nalazi se na trgu Navona, kojim dominira veličanstveva fontana Četiri reke (Fontana dei Quattro Fiumi), a čiji je autor niko drugi do Bernini! 
Inače, četiri reke su Nil (koji predstavlja Afriku), Dunav (Evropu), Gang (Aziju), Rio de la Plata (Amerike), odnosno sve kontinente na kojima je uspostavljena papska vlast. 


Na kraju priče o baroknim crkvama u Rimu, pomenuću još samo jednu. U pitanju je San Luigi dei Francesi u čijoj kapeli Contarelli se nalaze tri Karavađove slike (Pozivanje Svetog Mateja, Mučeništvo sv. Mateja i Nadahnuće sv. Mateja).

„Pozivanje Svetog Mateja“


Prva dva dana u Rimu su nam proletela, vreme nam još uvek nije bilo potpuno naklonjeno (još uvek je bilo oblaka a povremeno i kiše), ali mi smo bili zadovoljni. Iako je barok neiscrpna tema, naročito u Rimu, vreme je bilo da se pozabavimo i nekim drugim aspektima ovog predivnog grada...


Copyright © Sofijana Stamenkovic

No comments:

Post a Comment